Jouw website vindbaar maken klinkt gemakkelijk. Maar laat je niet misleiden. Er zit zoveel meer achter dan een goede titel en recente updates. Veel bedrijven blijven het lastig vinden. Hoe zorg je er nou voor dat jouw site bovenaan de resultatenpagina belandt?

Een vindbare website

Zoekmachines kunnen jou makkelijker vinden wanneer jij jouw website optimaliseert, gebaseerd op hoe de zoekmachine naar pagina’s zoekt die overeenkomen met de zoekopdracht. Wanneer de zoekmachine jou vindt betekent het dat potentiële klanten jou ook gaan vinden.

Je moet de zoekmachine helpen om jouw website beter te begrijpen. Hiervoor gebruik je metatags de titel, de koppen en de tekst op de pagina zelf. Metatags kun je niet zien op een website. Het zijn een soort elementen die informatie over de website weergeven. Deze informatie is dus wel te zien voor de zoekmachines. De informatie in deze tags zorgen ervoor dat de website makkelijker te begrijpen is.

De woorden die jouw website het best beschrijven moeten dus in jouw titel en de metatags staan. De woorden moeten beschrijven waar de pagina om gaat.

De koppen en de tekst op je pagina zijn ook bepalend voor het optimaliseren van de website. Wanneer iemand op jouw website klikt is het van belang dat de belanrgijkste informatie op de voorpagina staan. Een duidelijk kopje over de inhoud van de website helpt hierbij. Dit is zowel duidelijk voor degene die jouw pagina bezoekt als de zoekmachine zelf.

Bij het schrijven van teksten op je pagina is het gebruik van relevante woorden essentieel. Maar let op dat je deze woorden niet teveel herhaalt. Wanneer woorden vaak gebruikt worden kan een zoekmachine dit als spam opvatten. Laat je boodschap helder zijn met woorden die het onderwerp verduidelijken, maar herhaal ze niet teveel.

Zo zorg je ervoor dat je website hoger in de resultaten van zoekmachines komt.

Nog beter klanten aantrekken

Jouw website naar voren laten komen kan ook met behulp van andere tricks. Met behulp van buitenaf, off-siteoptimalisatie, kun je ook hoger komen in de zoekresultaten. Aan de hand van kwalitatieve inhoud en bezoekers op je site zal jouw website, via social media, bekender worden.

Wat andere websites van jouw website van vinden is een goed voorbeeld. Wanneer jij een goede en nuttige website hebt kunnen andere sites jouw website gebruik maken. Ze linken hierbij jouw pagina in een backlink. Dit zijn links van andere sites naar jouw site. Wanneer er veel backlinks zijn naar jouw site betekent het dat jouw site nuttige informatie heeft. Een backlink is eigenlijk een soort compliment omdat jouw website gezien wordt als een kwalitatieve website. Wanneer een zoekmachine die links tegenkomt zal jouw website ook hoger in de zoekresultaten staan omdat jouw website van hoge kwaliteit is.

Dat er veel hyperlinks naar jouw website gaan betekent niet dat jouw site direct bovenaan komt. Jouw website moet nog steeds relevant zijn voor de zoekopdrachten. Ook kijkt de zoekmachine op welke sites jouw site gelinkt wordt. Wanneer er een backlink is van jouw site, maar hij staat op een site van lage kwaliteit, dan heeft de backlink niet zoveel nut.

Een website van lage kwaliteit is een website met weinig inhoud van zichzelf en alleen maar gelinkte sites. Dit betekent dus dat de sites die jou linken wel relevant moeten zijn.

Het verhogen van het aantal links doe je door de inhoud van jouw website zo relevant mogelijk te houden. Andere websites zullen jouw informatie handig vinden en maken gebruik van jouw link. Dus als jouw website informatie bevat van hoge kwaliteit willen anderen dit delen met hun lezers.

Als jij een product of dienst verkoopt kun je anderen ook vragen om over jou te schrijven en jouw bedrijf te delen. Dit heet ‘contentmarketing’. Zij geven een eerlijke mening erover en hiermee kun je ook klanten winnen.

Ook kun je social media gebruiken om meer aandacht te krijgen voor jouw website. Want naast websites zijn er ook bots die over socialmediasites crawelen. Hierbij is het aantal likes of volgers op social media niet relevant voor de bots, maar je kunt hier toch naamsbekendheid opbouwen en klanten aantrekken.

Kortom, door ervoor te zorgen dat jouw content wordt ontdekt zullen potentiele klanten jou contacteren.

En hoe zit het met klanten uit het buitenland?

Naast Nederlandse klanten, kan je met behulp van SEO ook buitenlandse klanten aantrekken. In onze vorige blogpost hebben wij het al gehad over SEO (klik hier om naar de post te gaan). Nu kan het zijn dat jouw doelgroep niet nationaal maar internationaal is. Om internationale klanten te bereiken moet je rekening houden met andere factoren.

Natuurlijk moet jouw website in de desbetreffende taal staan. Hiervoor zijn er een aantal adviezen voor als jij meerdere talen op jouw site wil gebruiken en toch nog een goed vindbare site wil hebben.

Elke taal moet zijn eigen pagina hebben. Dit is zodat de zoekmachines jouw website in elke taal kan vinden. Ondanks dat er geautomatiseerde vertaal opties zijn voor websites is dit niet de oplossing. Wanneer jij alleen een vertalingsoptie gebruikt, ziet de zoekmachine alleen de originele taal. Daarom wordt het aangeraden om voor iedere vertaling een eigen webpagina aan te maken.

Het combineren van meerdere talen op 1 webpagina wordt ook afgeraden. De zoekmachine kan niet de taal van jouw website bepalen. Wanneer er meerdere talen op een pagina staan haal je niet het optimale uit de zoekmachine software. Het is beter om verschillende websites per verschillende taal te gebruiken.

Wanneer het vertalen automatisch is gedaan kan de zoekmachine dit ook als spam zien. Laat daarom jouw tekst vertalen door een persoon en niet een computer. Dit zorgt voor een betere kwaliteit site.

Na het vertalen kun je taalannotaties aan je website toevoegen. Dit zorgt ervoor dat jouw webpagina voor de juiste doelgroep is weergeven op basis van de taal. Met behulp van deze annotatie, oftewel een tag, markeer je jouw webpagina met het juiste land. Zo zorgt de zoekmachine ervoor dat de Zweedse pagina bij Zweedse klanten komen, en de Nederlandse bij de Nederlandse.

De annotaties helpen ook bij andere aanpassingen in je site. Denk aan de valuta. Wanneer iemand uit Zweden op je site kijkt schakelt het automatisch van euro’s naar kronen. Of de openingstijden in verschillende tijdzones. Zo is jouw site voor elke potentiële klant goed te gebruiken.

Vergeet natuurlijk niet om de zoekmachine te helpen met jouw bereik in het buitenland. Maak gebruik van een andere landcode in jouw website link. Als jouw site Zweeds is, gebruik je niet .nl maar .se in je hoofddomein. Wanneer jouw site geen landcode gebruikt maar bijvoorbeeld .com in de link heeft staan, kan de zoekmachine nog steeds kijken naar de informatie van je website.

Als je rekening houdt met de taal, lokalisatie en je doelgroep dan kun je met behulp van jouw SEO strategie ook internationaal hoog in de zoekresultaten staan.

Auteur: Dalia Gabro – 24/05/2023