Social media, bijna iedereen gebruikt het wel. LinkedIn, Facebook of Instagram zijn een aantal voorbeelden waar bedrijven grote kansen in zien. Er worden dingen gedeeld, gecommuniceerd en informatie uitgewisseld. Een geweldige tool voor bedrijven dus. Je kunt rechtstreeks contact hebben met je klanten. Maar voor marketing is het ook ook ideaal. Veel bedrijven plaatsen content waarmee ze meer klanten bereiken. Het is goed om als bedrijf zijnde te weten hoe je social media het best kan benutten om jouw netwerk uit te breiden.

Social media voor jouw bedrijf

Meedoen aan social media is handig om snel gevonden te worden. Door foto’s, tags en hashtags komen klanten sneller naar jouw berichten en pagina’s. Zo bouw je nieuwe volgers en connecties op. Via social media kun je ook een sterke band opbouwen met je doelgroep. Potentiële klanten hebben bijvoorbeeld toegang tot recensies en video’s waarin jij jouw product promoot. Dit vergroot het vertrouwen in jouw merk.

Daarnaast biedt social media nog een voordeel voor jouw bedrijf. Je kunt waardevolle inzichten verkrijgen over hoe mensen online reageren op jouw bedrijf. Dit kun je zien door de hoeveelheid kijkers, volgers en likes. Door deze interacties te observeren, kun je ontdekken wat mensen online waarderen, en daarop inspelen.

Er zijn enorm veel verschillende sociale netwerken. Het is belangrijk om te ontdekken welke netwerken jouw klanten het liefst gebruiken, zodat je kunt bepalen welke kanalen het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf. Denk hierbij aan Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Google+, LinkedIn, of TikTok. Je maakt een eigen profiel van je bedrijf met je eigen kenmerken. Zorg ervoor dat je relevante informatie over jouw bedrijf toevoegt, zoals locatie en contactgegevens. Ook kun je jouw logo, foto’s en video’s toevoegen.

Afbeeldingsbron: https://www.searchenginejournal.com/why-social-media-is-important/285809/

Hoewel je social media wellicht gebruikt om meer bekendheid op te bouwen, is het belangrijk om te onthouden dat het een heel ander kanaal is dan de normale advertentiekanalen. Mensen willen op social media met jou in gesprek gaan, ze willen niet alleen maar lezen of luisteren. Het opbouwen van vriendschappen op social media gebeurt niet vanzelf maar je moet zelf betrokken en open naar jouw klanten zijn.

Begin met het betrekken van bestaande klanten, bijvoorbeeld door middel van een poster in jouw winkel met daarop ‘Volg ons hier’, of een korting aan als ze je volgen op een social media kanaal. Het is belangrijk om jouw pagina wel bij te houden en actief te zijn. Onthoud dat elk lid van jouw social media pagina zijn eigen netwerk heeft. Het draait allemaal om het delen van informatie. Door berichten en foto’s te plaatsen en deel te nemen aan gesprekken, kunnen mensen gemakkelijk contact met jou leggen, wat zorgt voor meer bekendheid voor jou en jouw bedrijf.

Social media is een geweldige mogelijkheid om in gesprek te gaan met mensen en uiteindelijk jouw klantenbestand uit te breiden. En net zoals bij andere online activiteiten, is ook hiervoor een plan nodig.

bron: https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/promote-with-content/module/14/lesson/73

Welk kanaal moet ik gebruiken?

Elk social media kanaal beschikt over andere functies en verschillende doelgroepen. Om goed in te spelen op de behoeften van je klant en te weten waar jouw doelgroep te vinden is moet je uitzoeken waar elk kanaal voor dienst. Laten we beginnen met de bekendste sociale netwerken. Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn hebben bijvoorbeeld allemaal een enorm gebruikersbestand. Wist je dat Facebook alleen al wereldwijd meer dan een miljard gebruikers heeft? Dit betekent dat jouw potentiële klanten hoogstwaarschijnlijk actief zijn op deze grote platforms. Het is daarom essentieel om een account te hebben op deze kanalen en zo jouw klanten te bereiken.

Naast deze grote social media kanalen zijn er ook gespecialiseerde sociale mediaplatforms die zich richten op specifieke onderwerpen of doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan sites zoals TripAdvisor voor reisbeoordelingen of TheFork om een restaurant te vinden. Het is belangrijk om de relevante platforms voor jouw bedrijf te vinden. Hoewel deze platforms mogelijk minder leden hebben, zijn dit vaak juist de mensen die je wilt aantrekken.

Bij het kiezen van de geschikte kanalen voor jouw bedrijf, is het ook belangrijk om het doel van deze kanalen in gedachten te houden. Sommige platforms zijn gericht op persoonlijke relaties, terwijl andere meer gericht zijn op het delen van informatie of professioneel netwerken.

Persoonlijke netwerken zijn social mediasites die mensen gebruiken om online in contact te blijven met vrienden en familie. Maar dit betekent niet dat je als bedrijf geen deel kunt uitmaken van deze netwerken. Mensen praten constant over producten en services. Jouw bedrijf kan dus gedeeld worden en gevonden worden.

Dit betekent dat jouw posts leuk, interessant en nuttig moeten zijn, zonder al te commercieel over te komen. Als mensen een leuke post delen op social media, wordt jouw bedrijf onder de aandacht gebracht.

Afbeeldingsbron: https://www.mijnmarketing.com/blog/5-tips-bij-het-kiezen-van-een-social-media-kanaal-voor-jouw-bedrijf/

Op social media kanalen waar veel informatie wordt gedeeld, kun je inhoud bieden, zoals feiten, grafieken en recensies. Bijvoorbeeld uitleg video’s plaatsen op YouTube waarin wordt getoond wat jouw bedrijf inhoudt.

Professionele netwerken zijn meestal gericht op de zakelijke wereld en trekken mensen aan die willen netwerken, een baan zoeken of personeel willen werven. Ook hier is het belangrijk om te weten wie ddeze kanalen gebruiken.

Je zult waarschijnlijk niet veel succes met verkopen op professionele kanalen, maar je kunt er wel potentiële werknemers vinden. Aan de andere kant, als jouw bedrijf producten of diensten aan andere bedrijven levert, kan dit precies de plek zijn om jouw aanbod te promoten onder deze bedrijven.

Uiteindelijk is het belangrijk om te begrijpen wat het doel is van elk sociaal netwerk, welke gebruikers er actief zijn en met wie je in contact wilt komen. Neem de tijd om te begrijpen hoe mensen social media gebruiken. Hierdoor kun je beter deelnemen aan gesprekken en bepalen welke inhoud je kunt delen.

Bron: https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/promote-with-content/module/14/lesson/74

Doelen stellen voor social media

Het is belangrijk om na te denken over wat je wilt bereiken met social media. Het is belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben.

Misschien wil je een snellere manier vinden om te reageren op vragen van klanten, of misschien wil je juist je bestaande klanten bereiken. Het kan ook zijn dat je via social media nieuwe klanten wilt aantrekken en je bedrijf wilt laten groeien. Dit zijn allemaal voorbeelden van doelen die je kunt behalen met behulp van social media.

Als je net een account aanmaakt moet je eerst de aandacht trekken van zoveel mogelijk mensen. Je eerste doel is dus om mensen bewust te maken van jouw bedrijf. Je plaatst je eerste posts en bewerkt jouw account. Hierbij moet je bedenken hoe je mensen kunt bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw posts. Aangezien je jouw klantenbestand wilt vergroten, kun je beginnen op een van de grotere social media-platforms, zoals Facebook en Twitter.

Zodra je je daar hebt aangemeld, kun je vragen aan trouwe klanten, vrienden en familie om jouw bedrijfspagina te volgen en jouw berichten te delen. Op deze manier vergroot je jouw pagina en trek je steeds meer mensen aan. Zo bereik je uiteindelijk je bedrijfsdoel om jouw naamsbekendheid te vergroten.

Social media is geen eenrichtingsverkeer. Je moet ook actief deelnemen door berichten van anderen te delen of deel te nemen aan discussies over actuele onderwerpen.

Daarnaast is het belangrijk na te denken over hoe je verschillende doelgroepen wilt aanspreken op de verschillende social media-platforms die je gebruikt. Dit hangt deels af van het platform zelf, maar het is ook de moeite waard om na te denken over de toon die je wilt gebruiken en welk soort interactie je wilt hebben.

Wil je professioneel en betrouwbaar overkomen? Dat kan goed werken als je doelgroep formeel en professioneel is, of op specifieke platforms zoals LinkedIn. Wil je daarentegen een vriendelijke toon hanteren? Dat werkt beter op informele of persoonlijke netwerken, of wanneer je communiceert met een minder formele klant, zoals op Facebook.

Onthoud jouw bedrijfsdoelen en speel in op de behoeften van de mensen die jij wilt aantrekken op de social media kanalen. Als je begint met heldere doelen, kun je beter bepalen welke social media-platforms geschikt zijn voor jouw bedrijf, hoe je ze kunt gebruiken en uiteindelijk hoe ze je zullen helpen je doelen te bereiken.

Bron: https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/promote-with-content/module/14/lesson/75