Wat wil je bereiken?

Om een bedrijf online te brengen, is het belangrijk om specifieke doelen te stellen voordat je de digitale wereld betreedt. Er zijn verschillende digitale mogelijkheden om je bedrijf te helpen, zoals social media, een webshop, het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten. Het is belangrijk om te bepalen wat je online wilt bereiken en je plan daarop af te stemmen. Bijvoorbeeld, als je een kapsalon hebt, kun je online je bestaan bekendmaken door je bedrijf te vermelden in lokale online gidsen. Daarnaast kun je een website maken om informatie over je bedrijf te delen en socialmediapagina’s aanmaken om foto’s, updates en speciale acties te delen. Het meten van de voortgang is essentieel, en dit kan worden gedaan met behulp van analytics. Door je digitale doelstellingen regelmatig te evalueren en aan te passen, kun je je online aanwezigheid vergroten en je bedrijf laten groeien. (Les, z.d.-h)

Online zichtbaarheid opbouwen.

Bij het opbouwen van online zichtbaarheid voor een bedrijf zijn er verschillende opties om te overwegen, waaronder lokale bedrijfsvermeldingen, social media, websites en mobiele apps. Het claimen van een online positie begint met het opnemen van je bedrijf in lokale gidsen zoals ‘Google Mijn Bedrijf’. Het aanmaken van een Facebookpagina kan ook helpen om potentiële klanten kennis te laten maken met je bedrijf. Hoewel een website niet noodzakelijk is in het begin, is het op de lange termijn vaak essentieel. Een website biedt een centrale plek waar klanten informatie kunnen vinden en acties kunnen ondernemen, zoals contact opnemen, een routebeschrijving bekijken of online afspraken maken. Daarnaast kunnen mobiele apps worden ontwikkeld om extra functionaliteiten aan te bieden, zoals loyaliteitsprogramma’s en afspraakherinneringen. Het is belangrijk om een online positie te claimen, of dat nu via lokale vermeldingen, social media, een website, een webshop, een mobiele app of een combinatie daarvan is, zodat mensen je bedrijf kunnen vinden, leren kennen en hopelijk klant worden. (Les, z.d.-h)

Online zichtbaarheid beheren.

Nu je bedrijf online is, is het belangrijk om de gewenste klanten aan te trekken. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van beproefde marketingmiddelen, zoals zoekmachines, andere websites, social media en e-mail. Het optimaliseren van je online zichtbaarheid begint met zoekmachines, waarbij zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachinemarketing (SEM) belangrijke strategieën zijn. SEO richt zich op het verbeteren van je positie in de organische zoekresultaten, terwijl SEM het kopen van advertentieruimte in zoekresultaten omvat. Door te begrijpen welke zoekwoorden relevant zijn voor je bedrijf, kun je je online vindbaarheid verbeteren.

Naast zoekmachines zijn andere websites en display-advertenties effectieve manieren om je boodschap over te brengen aan een breed publiek. Social media biedt de mogelijkheid om relaties met klanten op te bouwen en je online bekendheid te vergroten. Het creëren van een profielpagina voor je bedrijf op platforms zoals Facebook, Twitter en Google+ kan je helpen om beter zichtbaar te worden en in contact te komen met je doelgroep.

E-mailmarketing is een waardevol middel om relevante informatie en aanbiedingen te sturen naar mensen die al interesse hebben getoond. Door nieuwsbriefinschrijvingen aan te moedigen en gerichte berichten te versturen, kun je klanten betrokken houden en hen speciale aanbiedingen of kortingsbonnen aanbieden.

Door gebruik te maken van deze verschillende online marketingmiddelen en te begrijpen hoe je jouw doelgroep kunt bereiken, kun je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten en waardevolle klanten aantrekken, waar ze zich ook online bevinden. Het is belangrijk om actief bezig te zijn met online marketing om je bedrijf een boost te geven en je waardevolste klanten te bereiken. (Les, z.d.-h)

Analyseren en afstemmen.

Om succesvol digitaal te gaan, is een doordacht en flexibel plan essentieel. In deze les worden de volgende aspecten besproken: realistische verwachtingen stellen, prestaties meten en bijhouden, en aanpassen aan veranderingen in technologie en de branche.

Het is belangrijk om te beseffen dat online succes op de lange termijn gericht moet zijn. Verwacht niet direct enorme resultaten, maar geef het tijd. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en te begrijpen dat het tijd kost om op te vallen in de online wereld.

Meten is weten! Het is essentieel om te meten en te controleren of je online inspanningen werken. Analytics is een waardevol hulpmiddel om te zien hoe mensen jouw website vinden en wat ze doen zodra ze daar zijn. Door te begrijpen waar je online bezoekers vandaan komen en wat ze op je website doen, kun je bepalen welke marketingcampagnes effectief zijn en welke aanpassingen nodig zijn.

Verandering is constant in de online wereld. Het is belangrijk om bij te blijven met nieuwe tools, technologieën en ontwikkelingen in jouw branche. Door flexibel te blijven en je online activiteiten up-to-date te houden, kun je inspelen op veranderingen en kansen benutten.

Een goed plan omvat dus drie belangrijke elementen: het bepalen van wat je online wilt bereiken en het stellen van haalbare doelen, het gebruik van analytics om prestaties te meten en aan te passen, en het blijven bijwerken van je plan om in te spelen op veranderingen. Met een plan dat deze aspecten omvat en flexibiliteit behoudt, ben je goed op weg naar online succes. (Les, z.d.-h)

Voor de gehele cursus ga naar:

https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/business-online/module/2/lesson/26