De e-commerce-ervaring optimaliseren.

Om de e-commerce-ervaring van jouw klanten te verbeteren, zijn analyses essentieel. Je kunt beginnen met het optimaliseren van de online winkelervaring voor verschillende apparaten, zoals mobiel en tablet, door responsief ontwerp of een specifieke mobiele website te implementeren. Vervolgens kun je de navigatie en zoekmogelijkheden verbeteren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van categorieën, subcategorieën en een zoekfunctie.

Daarnaast kun je de productpagina’s optimaliseren door het toevoegen van toelichtende video’s, 360-graden-foto’s en gedetailleerde beschrijvingen. Het is belangrijk om hoogwaardige afbeeldingen te gebruiken die snel laden en vertrouwen wekken bij klanten.

Ten slotte kun je klantaccounts gebruiken om het betaalproces te verbeteren. Door klanten aan te moedigen een account aan te maken, kunnen ze verzend- en factuurgegevens en betaalvoorkeuren opslaan, waardoor toekomstige aankopen gemakkelijker worden. Je kunt ook gebruik maken van eerdere aankoopgegevens en bekeken producten om aanbevelingen te doen en trouwe klanten belonen met gepersonaliseerde aanbiedingen en kortingen.

Het verbeteren van de e-commerce-ervaring is een continu proces dat draait om een goede ervaring op verschillende apparaten, een intuïtieve navigatie, een gebruiksvriendelijke zoekfunctie en een gemakkelijk en snel betaalproces via klantaccounts. Door deze aanpak kun je jouw klanten de beste service bieden en hun tevredenheid vergroten. (Les, z.d.-f)

Een product online promoten en verkopen.

Bij het promoten van jouw producten en aanbiedingen in jouw online winkel zijn er verschillende effectieve strategieën die je kunt toepassen. Het begint met het creëren van een goed georganiseerde online winkel met duidelijke categorieën en subcategorieën, zodat klanten gemakkelijk door jouw producten kunnen navigeren.

Net zoals in fysieke winkels, kun je specifieke producten extra onder de aandacht brengen. Denk aan het tonen van aanbiedingen op de homepage of het creëren van specifieke bestemmingspagina’s voor online advertentiecampagnes. Dit helpt om producten uit te lichten, oude voorraad kwijt te raken en bestsellers te promoten.

Een krachtige strategie is het personaliseren van de winkelervaring op basis van de interesses van klanten. Door gegevens te verzamelen over wat klanten bekijken en kopen, kun je voorspellen welke andere producten hen mogelijk interesseren. Dit stelt je in staat om relevante aanbevelingen te doen en gerichte aanbiedingen te tonen.

Daarnaast kun je cross-selling toepassen door gerelateerde producten te tonen die klanten mogelijk niet direct zoeken, maar wel relevant kunnen zijn. Door bijvoorbeeld bijpassende producten te tonen, kun je extra verkopen genereren.

Er zijn verschillende tools en platforms beschikbaar, zoals Magento, Volusion, PrestaShop en Shopify, die functies bieden voor productaanbevelingen en het tonen van gerelateerde producten.

Al met al biedt de wereld van e-commerce talloze mogelijkheden om jouw producten te promoten en klanten te laten zien wat je te bieden hebt. Of het nu gaat om het creëren van virtuele verkoopbordjes, het benutten van klantgegevens voor suggesties of het tonen van gerelateerde producten, er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om jouw online verkoop te stimuleren. Dus ga aan de slag en begin met verkopen! (Les, z.d.-f)

Retargeting voor e-commerce.

Productretargeting, ook wel remarketing genoemd, stelt online winkels in staat het gedrag van kopers te volgen en op basis daarvan dynamische advertenties weer te geven. Het doel is om bezoekers terug te halen naar de winkel, zelfs nadat ze de site hebben verlaten. Door het plaatsen van codefragmenten op de website kunnen de interesses van kopers worden bijgehouden zonder persoonlijke informatie uit te wisselen. Deze informatie kan worden gebruikt om gerichte advertenties te maken die specifiek zijn afgestemd op mensen die interesse in de producten hebben getoond. Retargetingopties zoals Google Ads en Criteo werken op basis van verzamelde informatie om aangepaste advertenties weer te geven aan relevante doelgroepen. Het is belangrijk om de campagnes te meten, limieten in te stellen en de prestaties continu te verbeteren. Retargeting is een waardevolle aanvulling op een online marketingplan, omdat het bezoekers aanspreekt die anders mogelijk niet zouden terugkeren. (Les, z.d.-f)

Voor de gehele cursus ga naar:

https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/business-online/module/23/lesson/112