Jouw aanwezigheid op internet.

Tegenwoordig is het belangrijk om online aanwezig te zijn. Dit kan worden gerealiseerd via een website, lokale bedrijfsvermeldingen, beoordelingssites, social media en mobiele apps. Een website kan meer zijn dan alleen een online brochure en biedt klanten de mogelijkheid om onderzoek te doen, met experts te chatten, recensies te lezen, video’s te bekijken, aankopen te doen en bestellingen te volgen. Lokale bedrijfsvermeldingen, zoals ‘Google Mijn Bedrijf’ en ‘Bing Places for Business’, vergroten de online zichtbaarheid van bedrijven en stellen hen in staat om informatie, recensies, kaarten en afbeeldingen te delen. Beoordelingssites bieden klanten de mogelijkheid om feedback te geven en bedrijven kunnen hierop reageren. Social media kan dienen als aanvulling op of vervanging van een website. Mobiele apps stellen bedrijven in staat om klanten via smartphones te bereiken, gebruikmakend van functies zoals gps en speciale aanbiedingen. Het is belangrijk om een online aanwezigheid te creëren die de doelen van het bedrijf ondersteunt en een omgeving biedt waarin klanten kunnen communiceren. Websites, domeinnaamregistratie, gebruiksvriendelijkheid en het bereiken van bedrijfsdoelen worden behandeld in meer video’s over dit onderwerp. (Les, z.d.-g)

Hoe websites werken.

Een website is als een online ruimte waar je informatie, afbeeldingen, video’s en andere inhoud kunt opslaan en delen. Het wordt gehost op een server, een computer verbonden met internet. Je kunt serverruimte huren bij bedrijven die zich bezighouden met het hosten van websites, vergelijkbaar met het huren van een fysieke winkelruimte. Elke server heeft een uniek IP-adres, maar in plaats van het IP-adres te onthouden, kun je een domeinnaam gebruiken om naar een website te navigeren. Een domeinnaam is het gedeelte na ‘www.’ in een webadres, bijvoorbeeld www.google.nl. Wanneer je een webpagina opent, communiceert je apparaat met de server om de juiste elementen, zoals afbeeldingen en tekst, te ontvangen en de pagina weer te geven. Door een server te hosten en een domeinnaam te gebruiken, kunnen mensen jouw website vinden en bezoeken. Het begrijpen van deze basisprincipes is belangrijk bij het bouwen en beheren van een website voor je bedrijf. (Les, z.d.-g)

Een domein kiezen.

Bij het maken van een website zijn er enkele belangrijke stappen die je moet nemen. Begin met het kiezen van een domeinnaam, een unieke naam die mensen in hun webbrowser typen om jouw website te vinden. Zorg ervoor dat de domeinnaam kort, krachtig en relevant is. Controleer of de gewenste naam beschikbaar is en overweeg verschillende extensies zoals .com, .nl of andere passende opties.

De homepage van je website is de eerste pagina die bezoekers zien. Het is als een etalage waar je mensen verwelkomt en uitlegt wat je doet. Zorg voor een goed gestructureerd navigatiemenu dat bezoekers naar andere pagina’s van je site leidt. Kijk naar andere websites om inspiratie op te doen voor de indeling en bepaal hoe je de inhoud van je site logisch kunt groeperen. Gebruik sjablonen en maak pagina’s zoals ‘Over’ en ‘Contact’ waar je informatie kunt delen over je bedrijf, producten en contactgegevens.

Denk altijd aan de behoeften van je bezoekers en maak het gemakkelijk voor hen om de gewenste informatie te vinden. Plaats belangrijke informatie zoals openingstijden duidelijk op je site en overweeg interactieve functies zoals formulieren, kaarten en winkelwagentjes om een betere gebruikerservaring te bieden. Zorg ervoor dat je navigatiemenu altijd zichtbaar is, zodat bezoekers eenvoudig kunnen navigeren tussen de pagina’s van je site.

Op elke pagina van je site kun je tekst, afbeeldingen, video’s en klikbare links plaatsen. Dit stelt bezoekers in staat om te communiceren met je site en door te klikken naar andere relevante pagina’s of externe websites. Gebruik deze mogelijkheden om je klanten beter te betrekken en hen te voorzien van de informatie die ze zoeken.

Kortom, het kiezen van een goede domeinnaam, het structureren van je website en het bieden van handige functies zijn cruciale stappen bij het maken van een effectieve online aanwezigheid. Door deze aspecten goed aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat je bezoekers tevreden zijn en gemakkelijk vinden wat ze zoeken op je website. (Les, z.d.-g)

Websites en de bedrijfsdoelstellingen.

Bij het ontwerpen van een website is het belangrijk om zowel je zakelijke doelen als de wensen van je bezoekers in gedachten te houden. Het geheim van succes ligt in het vinden van de juiste balans tussen wat je wilt dat je klanten op je site doen en wat ze zelf willen. Zorg ervoor dat essentiële informatie, zoals een telefoonnummer, gemakkelijk te vinden is en op elke pagina wordt weergegeven. Voeg een kaart met routebeschrijving toe als je wilt dat lokale bezoekers je winkel kunnen vinden. Zorg ervoor dat belangrijke informatie, zoals productprijzen en speciale aanbiedingen, gemakkelijk toegankelijk is. Vermijd het gebruik van technisch jargon en schrijf in begrijpelijke taal die vertrouwen wekt maar niet intimiderend is. Vertel een verhaal om een band met je bezoekers te creëren en overweeg het gebruik van testimonials of video’s van tevreden klanten. Maak gebruik van afbeeldingen, koppen en een duidelijke navigatie om ervoor te zorgen dat bezoekers snel vinden wat ze zoeken. Ontwerp en bouw een website die zowel jouw bedrijfsdoelen als de behoeften van je bezoekers in overweging neemt om de kans op succes te vergroten. (Les, z.d.-g)

Maak een website gebruiksvriendelijk.

Een gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Dit kan worden bereikt door een eenvoudige en duidelijke navigatie te bieden en een consistente vormgeving te handhaven. Het ordenen van de website op een logische manier, vergelijkbaar met de indeling van een fysieke winkel, is essentieel. Het toevoegen van een zoekfunctie kan handig zijn voor sites met veel pagina’s of producten. Het logo moet duidelijk worden weergegeven en fungeren als een link naar de homepage. Consistentie in de vormgeving, met dezelfde lettertypen en ontwerpelementen, is belangrijk. Het gebruik van leesbare kleuren en strategische plaatsing van teksten voorkomt dat bezoekers duizelig worden en zorgt ervoor dat ze belangrijke informatie snel kunnen vinden. Het gebruik van call-to-action-elementen stimuleert bezoekers om actie te ondernemen. Een gebruiksvriendelijke website biedt een duidelijk overzicht, consistent ontwerp, aansprekende teksten en de gewenste ervaring voor bezoekers. (Les, z.d.-g)

Webdesign: do’s-and-don’ts.

Een goede eerste indruk is cruciaal voor een website, en deze les richt zich op het vermijden van veelvoorkomende fouten die bezoekers kunnen afschrikken. Het optimaliseren van de snelheid van de website is belangrijk, omdat langzame laadtijden bezoekers kunnen doen afhaken. Dit kan worden bereikt door het gebruik van kleinere afbeeldingen, het vereenvoudigen van het ontwerp en efficiënt omgaan met code en teksten. Het is ook essentieel om de website mobielvriendelijk te maken, aangezien steeds meer mensen internetten via smartphones en tablets. Het gebruik van responsive design en het testen van de mobielvriendelijkheid kunnen hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk om de website te testen op verschillende browsers en systemen om ervoor te zorgen dat deze consistent en goed functioneert. Het bieden van oplossingen en relevante inhoud aan bezoekers is ook essentieel om hen te betrekken en te behouden. Door deze fouten te vermijden en te focussen op snelheid, responsive design en waardevolle inhoud, kan de website aantrekkelijker worden voor bezoekers. (Les, z.d.-g)

Voor de gehele cursus ga naar:

https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/business-online/module/3/lesson/30