De SEO. Een essentieel begrip voor het optimaliseren van jouw website. Jouw doel is natuurlijk om meer klanten en kijkers op jouw website te krijgen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw website bovenaan komt? Daar zorgt Search Engine Optimalization wel voor. Een belangrijk onderdeel van online marketing waarmee jouw website succesvoller wordt. In deze blogpost gaan wij dieper in op deze SEO en hoe jij jouw SEO kunt verbeteren

In de vorige blogposts hebben wij het al kort gehad over de SEO. Dit is een effectieve manier om meer aandacht te generen voor jouw website. Door in te spelen op de factoren waar zoekmachines waarde aan toekennen kun jij jouw website hoger in de zoekresultaten lijst krijgen. Hiermee kun je een strategie ontwikkelen voor betere SEO om uiteindelijk je bedrijfsdoelen te halen. Nu zullen wij er dieper op ingaan.

Introductie SEO

De zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als SEO, is kort gezegd een onderdeel van zoekmachinemarketing. Het is een geheel aan activiteiten waarmee jouw website hoger komt in de organische zoekresultaten van een zoekmachine. Dit betekent dus dat jouw pagina bovenaan komt wanneer iemand relevante trefwoorden intikt in de zoekmachine. Zo trek je meer potentiële klanten aan. Zodat je goed kunt inspelen op deze zoekmachines is het als eerst handig om te weten waar deze zoekmachine naar kijkt.

Dagelijks wordt er door miljoenen mensen over het internet gesurft. Dit zorgt ook voor kansen voor bedrijven om klanten te krijgen via het internet met behulp van een website.

SEO zorgt ervoor dat verschillende zoekmachines meer inzicht krijgen over de inhoud van jouw site. Het is dus belangrijk dat de zoekmachine (denk aan Google, Bing, Yahoo) jouw aanbod goed begrijpt zodat de site bij de juiste vragers terecht komt. Wanneer iemand op zoek is naar woorden die overeenstemmen met jou bedrijf, is er een grotere kans dat jouw website in de zoekresultaten verschijnt. Het liefst zelfs boven tussen de organische resultaten. Organische resultaten zijn niet-betaalde resultaten die horen bij de betreffende zoekwoorden. Naast reguliere resultaten zijn er ook betaalde advertenties.

Door de enorm ontwikkelde software zijn er diverse formules die de resultaten rangschikken op relevantie en kwaliteit. De robots van de software stromen over het hele internet voor nieuwe data, die ze ook moeten begrijpen. De zoekmachine koppelt de meest relevante sites aan de zoekopdracht van de zoeker.

Om de zoeker en de website zo goed mogelijk te koppelen, verzamelt de zoekmachine zoveel mogelijk data van een website. Ook kijken ze naar naamsbekendheid en recensies over de website. Ook wordt er gekeken naar trefwoorden of zoekwoorden in de achterliggende paginacode. Hiermee is de inhoud van de pagina goed te begrijpen.

Hiermee zorgen de zoekmachines ervoor dat de gebruikers van de zoekmachine hun zoekopdracht sneller en makkelijker vinden. Hierbij kijkt de zoekmachine ook naar de locatie van de zoeker. Dezelfde zoekwoorden kunnen op verschillende locaties ook verschillende resultaten weergeven in het resultatenscherm. Dagelijks wordt er steeds meer data toegevoegd met behulp van de bots. Zo geven zij de meest relevante informatie en bruikbare content bij een zoekopdracht.

SEO-plan

Met een goede strategie voor een betere SEO kan een onderneming de bedrijfsdoelen halen.

Zodra je de werking van de zoekmachineoptimalisatie begrijpt kun je jouw website verbeteren. Een goed SEO-plan speelt hierbij een grote rol.

de eerste stap die je neemt is het onderzoeken van zoekwoorden. Door onderzoek te doen naar de woorden en onderwerpen waar potentiële klanten naar zoeken sluit je aan op de behoeften van de klant. Omdat deze behoeften en zoekopdrachten blijven veranderen is het goed om up-to-date te zijn en elk jaar opnieuw onderzoek te doen naar de zoekopdrachten. Je moet namelijk goed weten waar je naar moet kijken bij het kiezen van zoekwoorden. Zo kun je de inhoud van jouw website afstemmen op datgene waar mensen naar zoeken. Het zou raar zijn als iemand ”chocola” opzoekt en bij jouw website terecht komt terwijl je geen eens chocola verkoopt.

Bij het onderzoeken van de zoekwoorden is het ook handig om te kijken naar de frequentie. Hoe vaak wordt er gezocht naar dit woord? Misschien is dit niet een bekende zoekopdracht en kun je beter een ander woord gebruiken dat past bij jouw site. Daarnaast is er ook concurrentie. Zoekwoorden kunnen veel concurrentie hebben door andere websites met dezelfde zoekwoorden. Door je te onderscheidenen aan de hand van minder populaire zoekwoorden kun je eerder boven komen in de resultaten. Een woord als chocola is erg breed en er worden veel andere websites weergeven. Door specifiekere zoekwoorden zoals biologische chocola in Zwolle kun jij hoger komen en de concurrentie vermijden. Dit noem je long-tail zoekwoorden. Hiermee behaal je toch een goeie positie met je website.

Vergeet hierbij niet de gouden regel van SEO. Geen zoekwoorden toevoegen die niet bij de inhoud van je website passen. Want die zoekwoorden zijn voor de zoekmachines maar uiteindelijk helpt het de mensen om te vinden wat zij zoeken.

Samengevat, houd rekening met frequente, concurrentie en relevantie van je zoekwoorden.

Na het onderzoeken van de zoekwoordkeuze is het essentieel om te kijken hoe jouw website het doet in deze zoekopdrachten. Je moet dan de vragen stellen als: Hebben deze zoekwoorden wel effect? Sta je bovenaan? Of juist helemaal niet zo hoog in de resultatenlijst? Hierbij kun je ook zoekwoorden afstrepen.

Wanneer je iets wijzigt in je bedrijf zul je natuurlijk ook de zoekwoorden moeten aanpassen. Daarom is het goed om je SEO-plan bij te houden. Wijzig je zoekwoorden ook wanneer je merkt dat ze niet helpen en er niet genoeg verkeerd is naar jouw website. En tenslotte houdt ook je resultaten bij in je SEO-plan zodat je kunt zien waar je de focus op moet leggen en wat niet werkt voor jouw website.

SEO-doelen

Met behulp van duidelijke doelstellingen en het bijhouden van de voortgang kun je meten hoe succesvol een website is. Door het formuleren van SEO-doelen heb je voor ogen wat je wil behalen en kun je gebaseerd daarop analyses maken en kijken wat wel en niet werkt. Met de doelen kun jij metingen maken en inzicht krijgen op de prestaties van de website

Het is belangrijk dat je jouzelf de vraag stelt wat je wil bereiken online. Meer klanten? Meer verkoop? Netwerk opbouwen? Of informatie delen? Je kunt wel bovenaan de resultatenlijst staan van een zoekopdracht maar misschien behaal je daarmee nog niet jouw doelen.

Metingen van doelen kan door te kijken naar de acties van bezoekers op de website. Als jij wat wil verkopen en je hebt veel bezoekers maar weinig omzet dan gaat er ergens iets mis. Als jij een informatieve site hebt maar er wordt niet veel doorgeklikt of lang naar gekeken dan is er ook iets waar je aan moet werken.

Verschillende analyse tools meten dit voor websitehouders. De tools maken rapporten en bieden services aan waarmee jij meer zicht hebt op de acties van bezoekers van de website. Ook tonen ze aan welke zoekwoorden voor het meeste resultaat zorgen.

Bronnen: https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/become-searchable-online https://sitechecker.pro/nl/what-is-seo/