Je hebt je bedrijf, je marketingplan, je social media’s en ook je eigen website. En toch wordt jouw bedrijf niet goed gevonden online. Voor een succesvolle website is het belangrijk om gevonden te worden. Hoe werken die zoekopdrachten precies? En wat hebben zoekmachines voor een invloed op mijn bedrijf? In dit artikel gaan wij verder in op de basis en werking van zoekmachines.
Je bedrijf online zetten is zo makkelijk nog niet. Vaak wordt het onderhouden van een website erg onderschat. De focus ligt al snel op de lay-out en de inhoud. Maar heb je ook wel eens nagedacht over de zoekopdrachten? Je wilt natuurlijk wel dat jouw doelgroep bij jouw pagina terecht komt. Voordat je begint aan het optimaal benutten van de zoekmachines is het handig om eerst te weten wat de achtergrond is van deze zoekmachines.
Geschiedenis van de zoekmachine
Door de jaren heen hebben deze zoekmachines het bedrijfsleven helemaal veranderd. Google, Bing, Yahoo en nog veel meer van deze zoekmachines worden gebruikt voor het vinden van een heel groot aantal webpagina’s. De geavanceerde software blijft zich door de jaren heen ontwikkelen.
Het begon in 1990. Archie, de allereerste zoekmachine die de weg vrijmaakte voor alle grote zoekmachines die eraan zouden komen. Wat begon als een schoolproject van de student Alan Emtage aan een universiteit in Montreal is uitgegroeid tot de innovatie waarmee mensen over de hele wereld informatie kunnen vinden over elke vraag die ze maar kunnen bedenken. Het programma werd ontwikkeld voor het vinden van bestanden.
Na Archie kwamen er meerdere zoekmachines die door de jaren heen zo ver ontwikkeld zijn. Met o.a. kunstmatige intelligentie, constante verbeteringen in het vinden van zoekresultaten en verschillende nieuwe opties zijn de zoekmachines niet meer weg te denken. Het wordt steeds doelgerichter en gepersonaliseerder. Ideaal voor een bedrijf om in te spelen op de behoeften van hun doelgroep dus.

De basis van de zoekmachine
Het principe van de zoekmachines blijft hetzelfde. Je wilt iets vinden, typt het meestal in een aantal woorden en krijgt een tal aan verschillende websites en artikelen die relevant zijn voor jouw zoekopdracht. De zoekmachine zorgt ervoor dat jouw zoekopdracht gelinkt is met de webpagina’s en selecteert de meest relevante uitkomsten. Mensen vinden steeds sneller wat ze zoeken.
Stel dat je een kledingwinkel hebt in Enschede dat het merk Nike verkoopt. Wanneer iemand in de zoekbalk ”Nike kleding Enschede” opzoekt kan jouw bedrijf zichtbaar worden. Van al die zoekresultaten wil jij natuurlijk dat jouw bedrijf bovenaan staat. Jouw webpagina moet dus relevant zijn voor de zoekopdracht. Wanneer iemand geïnteresseerd is in jouw aanbod is het dus handig dat je makkelijk te vinden bent.
De zoekmachine is dus essentieel voor een bedrijf om gevonden te worden door potentiële klanten. In de volgende blogposts leggen wij verder uit hoe de zoekmachines precies te werk gaan en hoe jij optimaal gebruik maakt van de zoekmachine.
Hoe zoekmachines te werk gaan
Er zijn al veel verschillende zoekmachines met elk hun eigen softwareprogramma. Toch werken ze allemaal bijna hetzelfde. De zoekmachines hebben 3 hoofdtaken:
- Crawlen. Bij crawlen gaan computerprogramma’s, ook wel bots of spiders genoemd, over verschillende pagina’s onderzoeken naar de inhoud van websites, afbeeldingen en video’s. Hierbij leest de software de informatie van de webpagina’s om te kijken waar de pagina over gaat. De bots gaan pagina na pagina langs en leggen links tussen verschillende websites. Deze links worden gemaakt met alle opgedane informatie.
- Indexeren. Al die informatie, gevonden door de bots, wordt opgeslagen in de database, oftewel de index. De index is een grote lijst waarin al die informatie wordt opgeslagen. Dit is de bron van zoekresultaten waar de meest relevante informatie van deze bots gerangschikt staat. De software gaat daarna de webpagina’s indexeren. Dit betekent dat de website wordt verdeeld in categorieën aan de hand van de index.
- Rangschikken. Als laatst besluit de software welke webpagina’s geschikt zijn voor bepaalde zoekopdrachten. Dit zorgt ervoor dat wanneer er een zoekopdracht wordt ingetypt, de index wordt gebruikt om de meest relevante en overeenkomende pagina’s te tonen. Omdat er zoveel data zijn opgeslagen in die index is het rangschikken belangrijk. De beste resultaten staan bovenaan. Dat rangschikken is het grote geheim van zoekmachines.
Het rangschikken van websites wordt gedaan aan de hand van de woorden op de site, de bronnen, locaties en hoe oud de pagina is. Zo bepalen ze de posities in de resultaten balk en bieden ze de juiste informatie aan de zoeker.

Hoe kijken deze zoekmachines naar al de webpagina’s?
Door als bedrijf te weten naar welke delen van jouw pagina de zoekmachines kijken en kun jij jouw website beter vindbaar maken. Het is dus belangrijk om te weten hoe een zoekmachine jouw webpagina scant. Zo kun jij daarop baseren hoe jouw webpagina zo relevant mogelijk is voor de zoekresultaten.
- De titel. Het begint natuurlijk bij de titel van jouw website. Door in de titel van jouw website de inhoud van te beschrijven indexeert de zoekmachine jouw website makkelijker.
- De tekst & kopjes. Bedenk goed welke termen jij gebruikt op jouw website. Denk aan goede beschrijvingen van de product of dienst en relevante woorden. Vergeet niet de tekst af te stemmen op jouw doelgroep. Als jij Nederlandse klanten als doelgroep hebt gebruik dan ook de Nederlandse taal op jouw site.
- Afbeeldingen. Het plaatje op afbeeldingen wordt niet gezien door de bots. Het draait om de code van de afbeelding. Als jij een afbeelding hebt van een chocoladereep, zet in de afbeeldingsnaam ook het woord chocoladereep. Beschrijf dus wat er wordt afgebeeld. Dit is namelijk waar de zoekmachine naar kijkt.
SEM -> SEO en SEA
SEO, oftewel search engine optimazation, is het optimaliseren van zichtbaarheid in de zoekmachine. Deze ”organische” resultaten worden meestal in het midden geplaatst van de resultatenpagina. Dit komt omdat het geen advertenties zijn. De zoekresultaten in het midden komen het meest overeen met de zoekopdracht. Hier wordt niet voor betaald. Als je dus je kans wil vergroten om op de eerste pagina te staan, zonder dat je ervoor betaalt, zul je moeten werken aan je website zelf. Je moet de zoekmachine helpen om jouw website als relevant te kiezen door de inhoud van jouw website. Het optimaliseren van je website zodat je in de organische zoekresultaten terechtkomt is dus SEO. Door goed te optimaliseren is jouw website makkelijker vindbaar en beter te begrijpen door de zoekmachine. Dit doe je door:
- Goede inhoud die relevant is voor de zoekopdrachten van jouw doelgroep
- Originele informatie/tekst
- Verkrijgen van links naar andere webpagina’s
Het verschil tussen SEA en SEO is dat SEA betaald is en hoger in de resultatenlijst staat.
SEM, search Engine Marketing, is een vorm van online marketing. Deze manier van adverteren is gericht op zoekmachines. SEO en SEA vallen dus onder deze vorm van online marketing. De resultaten die weergegeven worden na jouw zoekopdracht zijn gebaseerd op de relevantie (SEO) of bevatten advertenties (SEA). Beiden zijn het meest relevant voor jouw zoekopdracht. Je zult geen advertentie of webpagina vinden over een schoenmerk als jij iets opzoekt over thee soorten. Je krijgt alleen pagina’s die jou interesseren. Zowel de advertenties als de organische resultaten hebben een soortgelijke inhoud. De zoekmachine zorgt ervoor dat de getoonde resultaten jou bieden wat jij zocht. Ondanks dat je hebt betaald (SEA) concurreer jij nog steeds met andere pagina’s die ook voor een geadverteerde website hebben gekozen. Op basis van hoeveel jij hebt betaald
Telkens wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert, concurreren adverteerders om de weergave van hun advertenties. Dit gebeurt in milliseconden en de gebruiker krijgt alleen de winnaars te zien. Dit zijn de advertenties die worden weergegeven op de pagina. Om te bepalen welke advertentie wint, kijken zoekmachines naar twee verschillende factoren: het bod en de kwaliteit. Als jij kiest voor een advertentie betaal jij voor elke klik op de website. Wanneer jij 1 euro bied op het woord ”thee”, is dat het maximale bedrag dat jij betaalt wanneer iemand op jouw advertentie klikt nadat diegene ”thee” heeft opgezocht.
Dat jij meer biedt per woord betekent niet direct dat je hebt gewonnen van de andere sites die een betaalde advertentie hebben gekocht. De kwaliteit van jouw pagina moet ook uitblinken. Al biedt jij meer, wanneer een andere advertentie relevanter is zal die eerder getoond worden.

Naast SEO en SEA bestaat SEM ook uit SMO. Dit is optimalisatie vanuit social media. In de volgende modulen gaan wij hier verder op in. Klik hier om direct naar de blog ”Social media zichtbaarheid vergroten” te gaan.
Google search console
Nu je jouw website hebt geoptimaliseerd zou je graag willen weten hoe je website presteert. Google search console geeft jou feedback over hoe jouw website het doet in de zoekresultaten. Het controleert de prestaties en laat zien hoe Google kijkt naar jouw site. De service laat o.a. zien met welke zoekopdrachten jij het meest wordt aangeklikt, welke bezoekers op de links klikken van jouw pagina en welke problemen er opgelost moeten worden. Ook laat het zien hoe vaak er wordt geklikt op jouw site. Wanneer de site in de resultatenbar verschijnt maar er wordt niet veel op geklikt, betekent het dat jouw inhoud niet genoeg overeenkomsten heeft met de zoekopdrachten. Door gebruik te maken van deze service kun jij jouw prestaties verbeteren en zorgen voor meer bezoekers.

Zoekmachines blijven constant bezig met het vinden van informatie over het hele internet en deze te organiseren zodat bezoekers van de zoekmachine vinden wat zij zoeken. Dus voor een bedrijf is het alleen maar winstgevender en handig om de websites te blijven optimaliseren en te kijken wat er nodig is om hoger aan die resultatenbalk te komen.
Wil je meer weten over een groter bereik online? Klik dan verder voor de volgende blogpost’s.
Bronnen: https://learndigital.withgoogle.com/digitalewerkplaats/course/become-searchable-online